Bachelor of Education (Hons) (Islamic Studies)

No. KPT (KPT/JPS (N/145/6/0045) 07/19 (MQA/PA2970))

Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Kepujian) (Pengajian Islam) ini dibangunkan bagi menyediakan pendidikan berkualiti dalam bidang pendidikan dan pengajian Islam sejajar dengan falsafah pendidikan Islam dan negara. Selain itu, ia bertujuan melahirkan generasi pendidik yang berpengetahuan luas dan mampu menyumbang idea, tenaga dan kepakaran kepada masyarakat selepas bergraduat dalam pelbagai sektor pekerjaan.

Entry Requirements

  1. Lulus Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dengan minimum CGPA 2.00 dan sekurang- kurangnya lulus 2 subjek, salah satu daripadanya adalah subjek yang berkaitan dengan Pengajian Islam, ATAU
  2. Lulus dalam kelayakan yang bersamaan dengan STPM atau A-Level, dengan syarat calon tersebut lulus sekurang-kurangnya satu mata pelajaran Pengajian Islam ATAU
  3. Kelayakan Matrikulasi atau Yayasan yang diiktiraf dalam Pengajian Islam dengan PNGK minimum 2.00 dari 4.00 ATAU
  4. Lulus dengan gred maqbūl di Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM); ATAU
    Diploma Pengajian Islam yang diiktiraf atau setaraf dengan PNGK minimum 2.00.
DSC_6254

26,175

Fees (RM)

121

Credit Hours

KOMPLEKS-SUKAN-UNISEL-768x576
7

42

Courses

10

Semesters

gmbr

Other Information

  • In progress

Graduan lepasan program Sarjana Muda Pendidikan (kepujian) Pengajian Islam berpeluang menceburi kerjaya keguruan di mana-mana institusi pendidikan sama ada kerajaan atau swasta. Graduan juga boleh menceburi bidang kerjaya seperti pegawai tadbir agama di institusi agama negeri, pegawai eksekutif, pegawai pengurusan pendidikan, konsultan pendidikan atau usahawan pendidikan. Selain itu, skop kerjaya graduan juga boleh diperluaskan dengan menceburi bidang perkhidmatan dalam aspek pematuhan syariah di mana-mana syarikat dan bertanggungjawab sebagai pegawai pematuhan syariah (yang memantau aspek halal, bersih dan memastikan perjalanan produk dan urus tadbir syarikat atau pengusahaan agar tidak menyimpang daripada hukum syarak).

Ustazah Rabi’atul Aribah binti Muhamad Isa @ Oma

Penyelaras Program bagi Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Kep) (Pengajian Islam)
013-3005861
rabiatul86@unisel.edu.my

In progress

Testimonials

Syafika Alyani

Tawaran program dan tenaga pengajar yang berkualiti di UNISEL merupakan tunjang utama dalam membentuk graduan yang cemerlang.

Shahariman Mamat

Suasana pembelajaran di FPSS akan membuatkan anda faham akan makna sebuah keluarga akademik.

Nurul Ayuni

Psychology is one of the interesting thing to learn and discover.