Diploma Pendidikan (Pengajian Prasekolah)

Program Diploma Pendidikan (Pengajian Prasekolah) menyediakan kursus yang dapat melahirkan guru yang berpotensi untuk mendidik kanak-kanak yang berumur 6 bulan hingga 6 tahun dalam aspek perkembangan jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial. Program ini juga menyediakan pensyarah yang berpengalaman dalam bidang perkembangan awal kanak-kanak selari dengan kehendak Rancangan Malaysia ke-10 iaitu meningkatkan kualiti pendidikan prasekolah selari dengan kehendak Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) pendidikan.

• Bakal graduan akan mampu menerangkan konsep, falsafah dan prinsip ilmu keguruan dan prasekolah dengan jelas.
  • Merekabentuk pengajaran pembelajaran berkesan mengikut landasan hakiki konsep prasekolah selaras dengan keperluan, kesesuaian dan situasi semasa.
  • Mengenalpasti potensi yang boleh direalisasikan dalam bidang keusahawanan berkaitan dengan prasekolah.
  • Mengaplikasikan pengajaran dan pembelajaran berkesan bersesuaian dengan keperluan, situasi mengikut landasan prinsip pendidikan dengan betul dan berketepatan dengan situasi.
  • Membimbing kanak-kanak mengikut prinsip prasekolah untuk menjadikan mereka kreatif dan bermotivasi dalam pembelajaran.
  • Berinteraksi dengan industri berpontesi yang berkaitan dengan produk dan program prasekolah.

PROGRAMME DESCRIPTION EXPLANATION - INSERT HERE

i. Lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya tiga kepujian dalam mana-mana mata pelajaran atau kelayakan yang setaraf dengannya.

ii. Wajib kredit 3 subjek termasuk Bahasa Melayu.

PROGRAMME CAREER LIST - INSERT HERE

Encik Muhammad Hilmi bin Abd Rashid