Diploma Pendidikan (Pengajian Islam)

Program Diploma Pendidikan (Pengajian Islam) ini dibangunkan bagi menyediakan pendidikan berkualiti dalam bidang pendidikan dan pengajian Islam sejajar dengan falsafah pendidikan Islam dan negara. Selain itu, ia bertujuan melahirkan generasi pendidik yang berpengetahuan luas dan mampu menyumbang idea, tenaga dan kepakaran kepada masyarakat selepas bergraduat dalam pelbagai sektor pekerjaan.

• Menjelaskan ilmu asas (ilmu fardhu ain dan fardhu kifayah) yang membentuk asas kepada pendidikan didalam Islam
  • Mengaplikasikan pemahaman asas berkenaan pendidikan Islam didalam pengajaran dan pembelajaran.
  • Menunjukkan kemahiran kepimpinan, komunikasi yang berkesan dan kemahiran berpasukan.
  • Menghadapi isu semasa dengan menggunakan pendekatan Islam.
  • Menunjukan kemahiran pengurusan atau/dan kusahawanan di tempat kerja.
  • Mempraktikkan nilai etika dan professional yang berketepatan dengan akhlak Islamiyyah.
  • Menunjukkan kemahiran dalam menguruskan maklumat dan motivasi untuk terus mengembangkan diri dari segi pendidikan.

PROGRAMME DESCRIPTION EXPLANATION

i. Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional (SPMV) atau setara dengan sekurang-kurangnya 3 kredit dalam mana-mana mata pelajaran dan lulus Bahasa Arab; ATAU

ii. Lulus Sijil 4 Thanawi dengan 3 mata pelajaran mendapat pangkat Jayyid atau setaraf dengannya yang diiktiraf oleh Kerajaan atau Senat Universiti dan lulus Bahasa Malaysia di peringkat SPM/SPMV; ATAU

iii. Kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia; ATAU